Leerkrachten


Beste leerkracht,

De scholengemeenschap is er ook voor u!

Op deze pagina vindt u een aantal nuttige links voor leerkrachten over een variëteit aan onderwerpen. Bovendien vindt u in de rechtzijbalk een handige tool die u kan gebruiken bij deliberaties en oudercontacten. Leerlingen en ouders met vragen over een eventuele heroriëntatie kunnen, door u begeleid, met dit hulpmiddel nagaan welke studierichtingen geschikt zijn en welke bijscholing vragen. Naast deze tool vindt u ook een link met een overzicht van alle studierichtingen die binnen onze scholengemeenschap worden aangeboden en meer informatie over elke van die richtingen.

Iedere link opent in een nieuw venster. Mocht uw browsers popups blokkeren, kan u dit omzeilen door tijdens het klikken op een link de Ctrl-toets ingedrukt te houden.
Lesgeven

Onderwijskiezer Vlaanderen
Je bent op zoek naar een studierichting. Een richting die goed bij je past en die je alle kansen geeft voor jouw toekomst. Onderwijskiezer helpt je in die zoektocht. Onderwijskiezer is bedoeld voor leerlingen, ouders, leerkrachten, CLB-ers, … kortom voor iedereen die op zoek is naar objectieve, onafhankelijke en kwaliteitsvolle informatie over het gehele onderwijslandschap.

Leefsleutels
Leefsleutels ontwikkelt materiaal en vormingen voor scholen om het sociaal-emotioneel welbevinden van kinderen en jongeren te vergroten.

Verzameling ezelsbruggetjes
Op deze website zijn meer dan 1000 ezelsbruggetjes verzameld, de meeste zijn ingestuurd door de bezoekers.

Zelfstudie.be
E-learning voor jong en oud.

Pienternet weet het beter!
Met een dagelijks bezoek aan Pienternet blijf je op de hoogte van nieuws over studeren, werken, (multi)media en internet. Je krijgt hulp bij je schoolwerk, studie- en jobkeuze en je leert meteen hoe internet je kan helpen.

Wat wil jij leren? - Online cursussen
Op Leren.nl vind je gratis online cursussen en andere kennisbronnen over allerlei onderwerpen.

KlasCement Leermiddelennetwerk
Elke leerkracht of student ontwikkelt of gebruikt werkbladen, cursussen, presentaties, oefeningen, links, software, nieuws en activiteiten, praktijkvoorbeelden, .... We geven je de kans dit te delen met collega’s. Gratis! Als elke bezoeker af en toe iets aanbiedt, zijn er voldoende bijdragen om steeds waardevolle inhoud te vinden. Neem, maar geef in ruil! Uitwisseling is voordelig en verrijkend. Hopelijk ben jij ook iemand die eigen creaties graag door anderen laat gebruiken. Verwacht je aan positieve reacties!

Kennislink.nl
Op de website en via andere activiteiten wordt wetenschappelijke informatie op een heldere manier uitgelegd. Kennislink kent een zestal onderwerpvelden: Leven, Aarde & Heelal; Gezondheid, Hersenen & Gedrag; Mens & Maatschappij; Energie & Milieu; Geschiedenis, Cultuur & Taal; en Techniek & Natuurwetenschappen. De redacteuren van al deze pagina’s zijn specialisten op hun vakgebied.

CollegeNet
Collegenet is een huiswerkhulpsite voor scholieren van 12 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs. Collegenet staat bekend om de duizenden (boek)verslagen op de site. Daarnaast bieden de docenten van Collegenet feedback in de vakkenforums. Je vindt hier ook andere verslagen, zoals werkstukken, samenvattingen en studietips. Daarnaast heeft Collegenet nieuwsbrieven, prijsvragen, recensies van films, cd’s en boeken, nieuws, een groot aantal (vakken)links en bijbaantjes.

Leerplannen Vlaanderen
Alle nuttige informatie over leerplannen van het Ministerie van Onderwijs in Vlaanderen.

Cool Tools for Schools
Een zeer uitgebreide verzameling online hulpmiddelen voor leerkrachten. Engelstalig.

Teaching Ideas
Een verzameling leuke ideeën en hulpmiddelen voor leerkrachten om van de les een interessant en aangenaam moment te maken. Engelstalig.

Sparklebox
Gratis hulpmiddelen en bronnen voor leerkrachten, handig en snel te printen. Engelstalig.

TeAchnology
Gratis en gemakkelijke bronnen voor leraren, met als doel het verbeteren van het onderwijs voor de generatie van vandaag. Lesplannen, printbare werkbladen, rubrieken, tips, en vele andere hulpmiddelen. Engelstalig.

Hoe we kinderen en jongeren kunnen motiveren
Een interview met Prof. dr. Maarten Vansteenkiste, docent bij de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids-, en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent. Prof. Vansteenkiste is een expert op het gebied van motivatie en opvoeding en legt in dit artikel uit hoe we leerlingen opnieuw kunnen motiveren, aan de hand van de nieuwste inzichten van recent wetenschappelijk onderzoek.

Leraars en leerlingen motiveren elkaar
Een uitgebreid artikel over het motiveren van leerlingen én leerkrachten, uit Klasse nr. 107 van september 2000.

Leerlingen motiveren: hoe?
Een korte uitleg over de pijlers van motivatie.


Leerkrachten

Leraren Direct
LerarenDirect is een wekelijkse elektronische nieuwsbrief van Klasse voor alle leraren van het basis-, secundair, hoger, deeltijds kunst- en volwassenenonderwijs en voor de medewerkers van de centra voor leerlingenbegeleiding.

Lerarenkaart
Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (www.ond.vlaanderen.be) geeft Vlaamse leraren deze gepersonaliseerde beroepskaart. Samen met de identiteitskaart vormt de lerarenkaart een sluitende legitimatie. De kaart wordt jaarlijks vernieuwd. Wie (tijdelijk) uit het onderwijs stapt, krijgt geen nieuwe kaart. De lerarenkaart is een legitimatiekaart. Wie zo'n kaart voorlegt, bewijst dat hij/zij in het Vlaamse onderwijs werkt.

Klasse voor Leerkrachten
Lees het nieuwste nummer van Klasse, of voorgaande edities, online.

Onderwijs Vlaanderen
De officiële website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Basislink
Een site voor leerkrachten,leerlingen en ouders in het basisonderwijs. De rubrieken bij de links voor leerkrachten en ouders zijn ingedeeld naar schoolorganisatorische aspecten. Naast de algemene rubrieken is er aandacht voor de vak- en vormingsgebieden, onderverdeeld in: een overzicht van lesideeën; een verzameling vakinhoudelijke links en een overzicht van uitgeverijen en leermiddelen.

10 strategies for dealing with difficult parents
Een verzameling blogs, videos, slideshows, presentaties en ander materiaal om alle leerkrachten te ondersteunen in hun opdracht. Op deze pagina vindt u 10 tips hoe u het beste kan omgaan met moeilijke ouders. Engelstalig.

Sites for teachers
Een verzameling links die interessant of nuttig kunnen zijn voor leerkrachten. Engelstalig.

TeachersFirst
Een uitgebreide en gratis collectie lessen en hulpmiddelen die erop gericht zijn om leerkrachten tijd te besparen en hen geeft wat ze nodig hebben op een praktische en gebruiksvriendelijke manier. Engelstalig.

The Teachers Corner
Een verzameling links, hulpmiddelen en online bronnen voor leerkrachten. Engelstalig.


Varia

Maks!
Maks! is het jongerenblad voor 14-19 jarigen in Vlaanderen. Het is een uitgave van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. MAKS! is ook familie van Klasse, Klasse voor Ouders en Yeti.

CANON Cultuurcel
Geniet samen met je leerlingen van cultuur. Zo ontdekken ze hun sterktes en talenten en leren ze zich uitdrukken in een taal die hen het beste ligt. Wil je samen met je leerlingen een cultureel project op poten zetten? Heb je een goed idee, maar zoek je nog ondersteuning? Of zoek je gewoon inspiratie om je klas op een originele manier van cultuur te laten proeven? Dan ben je bij CANON, de Cultuurcel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en vorming, aan het juiste adres.

Vormen vzw
Je vindt hier informatie, spelen en honderden methodieken rond mensenrechten, met een bijzondere focus op kinderrechten. Met ook filmpjes, games en tekeningen. Jeugdwerkers, ouders, leerkrachten,...: voor ieder wat wils!

Vonk en Visie
Vonk en Visie Vormingsnetwerk wil mensen die bezield zijn door het werken met andere mensen de mogelijkheid geven om hun aanbod op de wereld te zetten, en wil zo door kruisbestuiving de expertise in scholen, hulpverlenings- en andere organisaties vergroten.

Farce Cancan
Farce Cancan is een professioneel theatergezelschap. De voorstellingen worden op diverse plaatsen opgevoerd. De onderwerpen van de gespeelde toneelstukken worden gekozen omwille van hun maatschappelijke relevantie en/of educatieve waarde. Zij spelen voor kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen. Farce Cancan maakt boeiend, fris, herkenbaar en hedendaags theater met, indien het onderwerp het toelaat, een grappige ondertoon.
SG Voorkempen © 2014.

Tools en snelle navigatieSnelle navigatie
Lesgeven
Leerkrachten
Varia

Tools
Studiekeuze
Studierichtingen
Beroepeninfo VDAB


SG Voorkempen ®
Alle rechten voorbehouden